Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.07.18

NEMZETEK NAPJA a Generációk Házában 2017.07.24.

NEMZETEK NAPJA:

GÖRÖGORSZÁG, HELYI SZOKÁSOK, GASZTRO

greek-pork-gyros-with-fried-potatoes-and-sauce.jpg

Görögország, vagy hivatalos nevén a Görög Köztársaság, Európa délkeleti részén, a Balkán-félsziget déli végén fekszik, északon Albánia, Macedónia és Bulgária, keleten pedig Törökország határolja. Partjait két tenger mossa, keleten és délen az Égei-tenger, míg nyugaton a Jón-tenger. Mindkettő a Földközi-tenger keleti medencéjének része. A 11 milliós országban egyaránt megtalálhatóak az ókori Görögország, az egykori Római Birodalom, a Bizánci Birodalom, valamint a négy évszázados török uralom emlékei, különleges színt és hangulatot kölcsönözve ennek a gyönyörű és összehasonlíthatatlanul egyedi országnak. Partvidéke, beleértve az ide tartozó 1300 szigetet is (melyek közül 170 lakott), 15 000 km hosszú. A gyönyörű táj legkülönlegesebb részein nemzeti parkok alakultak, melyekből 10 szárazföldi és 2 tengeri található Görögországban.

1175640_543856105680687_1270900594_n.jpg

A görög konyha alapvetően a marha- és birkahúsra épül, melyeket nagy változatosságban (sült, pörkölt, grill) készítenek el, különféle fűszereket használva, amelyek az ízek igazi kavalkádját alkotják. Ételeik főszereplői így tehát a fűszerek, leginkább az oregano és a bazsalikom a meghatározó, de a koriander, a fahéj, a kömény, az olajbogyó és az olívaolaj is közkedvelt. A görögök kedvelik a salátákat, melyek nemcsak köretként, de főételként is fogyasztanak, legtöbbször a sózott kecskesajttal, a fetával. Persze tengeri népként a görög konyha is bővelkedik a halakból és egyéb víziállatokból készült fogásokban.  A nap bármely szakában fogyaszthatóak a tojással, spenóttal, hagymával, sajttal töltött piték, melyeket félkész állapotban, az üzletekben is megtalálhatunk. Süteményeik általában igen édesek, leginkább a török csemegékhez hasonlíthatóak. Az italok közül igen kedvelt aperitif az ouzo (ánizsos pálinka). Boraik többnyire édes, testes, aromás borok. Ilyen pl. a retsina, a fenyőgyantával ízesített fehérbor, vagy a mavrodafni, mely mazsolaszőlőből készül.

Időpont: 2017. július 24. hétfő, 13:30

Helyszín: GENERÁCIÓK HÁZA (Idősek Napközi Otthona) 2092. Budakeszi, Erdő u. 83.

Telefon: 06/23-451-279

A részvétel ingyenes!

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

Maus Anna

Gondozási Központ vezető